Ja, ik wil (goede geloften schrijven)

5 tips voor betere trouwgeloften

Een huwelijksdag bestaat uit 101 elementen, en terwijl je volop in de voorbereidingen zit, lijken die allemaal van cruciaal belang. Je wil de juiste bloemen, het beste weer, de lekkerste champagne en het leukste feestje. Na je huwelijk blijft daar, behalve de obligate kater, echter weinig van over: je ringen, je foto’s en - uiteraard - elkaar.

De beelden, daar zorg ik voor. Heel wat koppels laten mij achteraf weten dat die de kapstok zijn voor de herinneringen die ze aan hun huwelijk overhouden. Dat je een maand na je trouw nog veel details weet, is logisch. Maar bij jullie eerste huwelijksverjaardag zijn die herinneringen toch allemaal net iets minder scherp. Blijven volgens ‘ex-trouwers’ het langst hangen: herinneringen aan de eerste ontmoeting, de openingsdans en vooral: de geloften tijdens de ceremonie.

Bij Lensmens worden we warm van van koppels die de moeite nemen om een persoonlijke gelofte voor hun geliefde te schrijven. Of dat nu twee maanden voor je huwelijk gebeurt, of 12 uur voor je ‘ja’ zegt tegen elkaar: de tijd nemen om iets persoonlijks te schrijven, loont. Niet alleen dreun je niet klakkeloos het goede en slechte tijden-tekstje af, je toont je toekomstige ook op de meest intieme manier (of tenminste een intieme manier die je gasten mogen zien) hoeveel hij of zij voor jou betekent. Maar goeie, pakkende geloften schrijven, hoe doe je dat nu?

1. SIZE DOES MATTER

De perfecte gelofte houdt de aandacht van zowel je geliefde als alle andere luisteraars. In drie zinnen krijg je uiteraard niet gezegd wat je wil zeggen, maar epistels van drie A4’tjes houden ook niemands aandacht. Mik voor de perfecte lengte ergens tussen de 2 en de 4 minuten. Oefen je tekst alvast even voor de spiegel, zodat je hem kent - én dat je kan timen hoe lang hij duurt. 

2. BELOOF DE WERELD, OF OM DE WC-BRIL OMLAAG TE DOEN

Het woord zegt het zelf: in je trouwgelofte beloof je je partner iets. Hier komen de ‘in ziekte en gezondheid’ vaak piepen. Probeer creatief om te springen met de beloftes die je maakt, en ga daarin zo ver als je zelf wil. Jouw gelofte mag zeker een weerspiegeling zijn van de persoon die je bent: wil je je lief elke dag ontbijt op bed beloven? Moedig. Maar vooral doen. Beloof elkaar de wereld, of simpelweg om de WC-bril voortaan omlaag te doen: als je het maar meent. 

 
 

3. NEGEER JE GASTEN (EVEN)

Zeggen dat je je trouwgeloftes aan je lief moet richten lijkt misschien een open deur intrappen, maar helaas zien we heel vaak anders. Draai je niet naar het publiek, maar richt je tot de liefde van je leven. Niet alleen fysiek, maar ook in wat je zegt. Mopjes om de lachers op je hand te krijgen zijn nu even niet aan de orde, persoonlijke woorden voor je allerliefste des te meer. 

4. LAAT ZE ROLLEN

Niet per se de centen, maar wel de tranen. Als je emoties voelt opkomen, kan je al je concentratie richten op het tegenhouden van de tranen, en de mooie woorden van je toekomstige missen… Of je laat je tranen de vrije loop, en geniet van alle emoties die door je lijf gieren. Een prachtig moment op foto, en uiteraard helemaal niks om je voor te schamen. Alsof ik nog nooit een traantje wegpinkte achter mijn camera.

 
 

5. VERGEET ZE NIET

Redelijk belangrijk. Als je veel tijd gestoken hebt in het schrijven van pakkende woorden, zou het best jammer zijn om je papiertje op de keukentafel te laten liggen. Zelf schrijven is mooi, maar print ze voor de zekerheid toch ook nog even af en geef ze mee met je getuige. Wil je helemaal zeker zijn? Zet ze dan ook even digitaal in de cloud, dan kan iedereen met een smartphone je helpen, mocht het nodig zijn.

Vorige
Vorige

Katrien + Bart

Volgende
Volgende

7 tips om mooie foto’s van je kinderen te maken